top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPieter Degraeuwe

GEO-Desk gaat van start

Bijgewerkt op: 20 dec. 2020

Na een geslaagde prove-of-concept gaan we verder met de ontwikkeling van GEO-desk.


 

Probleemstelling

Verschillende organisaties voeren geregeld staalnames uit. Dit kan gaan van waterstalen in douches tot het nemen van grondstalen op landbouwpercelen. Het beheer van deze staalnames, de staalnames zelf en de verwerking en controle hiervan is vaak tijdrovend, omslachtig en gebeurt vaak nog op papier, met de bijhorende fouten en overhead tot gevolg.

Wanneer staalnames in onderaaneming gebeuren, verloopt de communicatie tussen alle partijen soms stroef en zorgt dit vaak voor een onnodige vertraging en misverstanden. Ook worden er soms vereisten gesteld door derde partijen (bv. het voormelden van de datums wanneer de staalnames zullen plaatsvinden). Ook hier werken we aan hulpmiddelen om de overhead die dit teweegbrengt tot een minimum te beperken.

Het GEO-desk project is na een korte prove-of-concept periode nu in volle ontwikkeling.

De project site (en meer informatie) kan je vinden op https://www.geo-desk.be en natuulijk op de blog.

Oplossing

Beheer van staalnames

Staalnames kunnen manueel worden aangemaakt in het systeem, maar doorgaans zal dit via automatische weg verlopen (API verbinding met extern systeem, of import via Excel). Afhankelijk van het 'soort' staalname, zijn er verschillende 'flows' mogelijk die de staalname zal/moet volgen. Zo zal planning, toewijzing, voormelden, uitvoering, controle etc. al dan niet een plaats in deze flow hebben.

De staalname zelf

Voor de staalnemer werd er een mobiele app ontwikkeld die door de staalnemer ter plaatse gebruikt kan worden. Zo kunnen metingen, opmerkingen of andere (te configureren) vragen ter plaatse worden ingegeven.

De mobiele app werd ontwikkeld met nadruk op gebruiksgemak. Tijdens een staalname heeft de staalnemer vaak reeds de handen vol, dus moet de bediening vlot en snel gaan. (Ja, zelfs sneller dan de klassieke manier met pen en papier).

Validatie van staalnames

Voor sommige soorten staalnames worden er ook eisen opgelegd hoe staalnames genomen worden (via GPS loggegevens). Eén voorbeeld hiervan is het looppatroon dat een bepaalde vorm moet aannemen). We zijn ervan overtuigd (en de prove-of-concept heeft dat ook bewezen) dat ook dit soort validaties volledig automatisch kan gebeuren. Het spreekt vanzelf dat al deze validaties volledig te configureren zijn.

Naverwerking

Eenmaal de staalname werd uitgevoerd, de eventuele automatische validatie heeft gelopen, dan kan de naverwerking van start gaan. Naverwerking maakt ook deel uit van de 'flow' en hangt dus af van het 'soort' staalname.

In het ene geval is dit het rapporteren van de resultaten (in dit geval zijn de resultaten onmiddellijk aanwezig, bv door metingen van de staalnemer ter plaatse). In het andere geval kunnen gegevens worden doorgestuurd / gesynchroniseerd met andere systemen / labo's; daar waar de eigenlijke analyse van de monsters plaatsvindt.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ook in 2022 hebben onze klanten zeer veel meerwaarde ervaren aan GEO-Desk. Het opvolgen van de staalnames, controleren looppatronen etc. verloopt zoveel vlotter wanneer je software hebt die daar speci

bottom of page